zondag 23 juli 2017

Wandelen rond Garderen (Gelderland)

AAN DE HEIDEN OVERGELEVERD (18 km)

Het Houtdorper- en Speulderveld is een relatief smal heidegebied maar wel behoorlijk divers. Het is gevormd in de voorlaatste IJstijd, kent hier en daar opvallende niveauverschillen, en zelfs grafheuvels uit lang verleden tijd. 

De heidevegetatie bestaat uit struik- en dopheide en is het mooist wanneer ze in bloei is, vanaf begin augustus. Ook buiten die bloeiperiode valt er op deze afwisselende wandeling veel te genieten van ruimte en beslotenheid, bossen, beukenlanen en 'bergen'. 

Onderweg betreedt u het knusse landgoed Staverden met z'n kasteel, kabbelende beek en barokke tuin. Het landgoed heeft een grote vari√ęteit aan paddenstoelen. En natuurlijk komt u ook langs de witte pauwen waar dit buiten zo om bekend staat. U mijdt op de route zoveel mogelijk de verharde wegen en wandelt zo voor 80% over onverhard. 

Delen van de wandeling leiden door bosgebied, langs zandafgravingen en ook voormalig militair oefenterrein wordt betreden. Dat wordt even ploeteren door het mulle zand! Aan het einde van de wandeling wordt u beloond met een fraai uitzicht op Garderen.Foto: Tiny van der Meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten